Nieuws bericht

Woensdag 30 september 2017 hebben we een bijeenkomst gehouden voor Apotheek assistenten. Hier heeft iedereen zijn juridische vragen kunnen stellen.

Dinsdag 10 oktober 2017 waren we bij Radio Recogin uitgenodigd. Tijdens de uitzending konden de luisteraars hun juridische vragen kunnen stellen met betrekking tot hun rechten in het arbeidsproces.

Dinsdag 27 oktober 2017 zijn wij uitgenodigd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hier we uitleggen wat het verschil is tussen de ABU inlenersbeloning en de Waadi beloning inlener (de enig juridische juiste definitie).
GRATIS ADVIES OP MAAT VAN EEN Arbeidsrechtdeskundige.

Vaststellingsovereenkomst

Vaststellingsovereenkomst

Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst kan op meerdere manieren.

  1. Door opzegging van de werknemer,
  2. Door verloop van tijd van de overeenkomst van bepaalde tijd,
  3. Op staande voet,
  4. Door een reorganisatie,
  5. Verstoorde arbeidsverhouding.

In het eerste en het tweede geval is het de opzegtermijn waar men als enige rekening mee moet houden. De werknemer is bij opzegging gehouden aan een opzegtermijn. Wanneer een overeenkomst voor bepaalde tijd verloopt, dan ben jij gehouden aan een termijn. Één maand voor het verstrijken van de duur van de overeenkomst, moet jij de werknemer verteld hebben dat jij het contract niet gaat verlengen.

De overige drie arbeidsovereenkomsten kun je het beste beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Dat is vaak het goedkoopst.

Vaststellingsovereenkomst

Bij staande voet ontslag

Bij ontslag op staande voet moet er een voldoende reden aanwezig zijn, waardoor het in stand houden van de overeenkomst niet langer verlangt kan woerden. De omstandigheden maken het of je kunt ontslaan op staande voet of niet. Zelfs bij diefstal is er niet altijd genoeg reden om te ontslaan. De rechter kan dan zomaar toch de overeenkomst ontbinden en de werknemer een enorme bonus meegeven. Dat is niet altijd wenselijk.

  • Het ontslaan van meer dan 20 werknemers bij een reorganisatie is de vakbond ineens een gesprekspartner geworden. Dat is onwenselijk. Jij wil zelf bepalen wie er in jouw organisatie blijft.
  • Bij een verstoorde arbeidsrelatie wil je ook graag van iemand af. Daarvoor is een uitgebreid dossier voor nodig. Er gaan meerder waarschuwingen voor af aan het ontslag. Meerdere functioneringsgesprekken, meerdere beoordelingsgesprekken. Meerdere gegeven kansen om te verbeteren. En dan moet jij het ontslag aanvragen bij de rechtbank. Een hele lange procedure die af te kopen is door een overeenstemming te bereiken met de werknemer.

Wanneer de arbeidsomstandigheden tussen jou en de werknemer verstoort raakt, dan is het misschien verstandig om afscheid van elkaar te nemen. Dit doe je met een vaststellingsovereenkomst. Daarin spreek je af onder welke voorwaarden er een eind is gekomen aan de arbeidsovereenkomst.

Laat ons kijken naar jouw vaststellingsovereenkomst, dan weet je zeker dat je er goed vanaf komt.